Recenze: Malostranské století provede magickou čtvrtí děti i jejich rodiče

Malá Strana je i v dnešní době lákavou destinací pro zahraniční turisty a stále také i pro místní. Všichni ale cítíme, že jisté kouzlo se vytrácí výměnou za ekonomický profit, což se snaží ministerstvo kultury a městská část Praha 1 různými způsoby vyvážit. Jedním z takových způsobů je i kniha Malostranské století od Jany Vopatové a ilustrátora Štěpána Danča. Autorka umně kombinuje druh literatury pro nejmenší, který ale prokládá zajímavými historickými reáliemi, které zaujmou rodiče dětí. Některá fakta pak Vopatová dokáže nenuceně zakomponovat i do příběhové, tedy „dětské“ části knihy. Ne vždy je ale tak úspěšná. V některých pasážích je nemožné se ubránit pocitu, že tlak ze strany sponzora, tedy městské části, je příliš velký na to, aby autorka nezmínila název konkrétních podniků a obchodů.  

Podobně neautenticky občas působí i některá dobrodružství či myšlenkové pochody hlavní protagonistky, holčičky nesoucí jméno Století. Celkově ale platí, že kniha dokáže neobyčejně propojit svět dospělých a těch nejmenších v rámci jedné staré pražské čtvrti. Nejpevnějším spojníkem je pak postava vodníka Kabourka, sedávajícího u mlýnského kola poblíž Lennonovy zdi. 

Pokud k tomu pak přičteme akvarelové ilustrace ceněného Štěpána Danča, vznikne nám poměrně osobitá kniha dětské literatury, která bude mít své místo nejen mezi obyvateli a milovníky Malé Strany, ale taktéž mezi těmi, kteří si vztah k této čtvrti teprve budují. 

 

Matyáš Müller

VOPATOVÁ, Jana. Malostranské století. Praha: Meander, 2016.

Recenze vznikla na katedře žurnalistiky FSV UK pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

 

Zpět do obchodu