Recenze: Albatros v posledním vydání „foglarovek“ vsadil na ilustrace Jiřího Gruse

Nakladatelství Albatros se po dlouhých letech zhostilo vydání příběhů Rychlých šípů od legendárního Jaroslava Foglara. Vsadilo při tom na ilustrace od známého autora komiksů Jiřího Gruse. 

Na nové vydání čekali hoši z Rychlých šípů přes deset let. Přesněji řečeno na vydání jejich dobrodružství točících se kolem stínadelského ježka v kleci nesoucí názvy Záhada hlavolamu, respektive Stínadla se bouří. Příběhy Mirka Dušína, Jindry Hojera, Jarky Metelky, Červenáčka a Rychlonožky, jak se všichni členové Rychlých šípů jmenují, spatřily světlo světa poprvé ve čtyřicátých letech minulého století, tehdy na pokračování v časopise Vpřed. I po tolika letech se pět kamarádů těší nevídané popularitě. Do jisté míry je to dáno nadčasovostí, které v sobě nesou chlapecké příběhy. Touha po družení se ve spolcích a klubech, které nesou svá jména, mají svá pravidla a nezcizitelné znaky je lidsky přirozená. Zároveň lze ale interpretovat Foglarovy příběhy jako jakési vzpomínání na staré časy, vymanění sebe i dnešní mládež z online prostoru, kam se investuje stále více času na úkor osobního setkávání. Stejně tak lze ve světě Rychlých šípů vidět těžko splnitelné představy o tom, jak by mohly ulice měst v dnešním světě fungovat. Oba příběhy jsou zasazené do nepojmenovaného starého města s velikým historickým centrem plným křivolakých uliček. 

Nejtajemnější čtvrtí tohoto města jsou Stínadla, kde je každý vetřelec předem odsouzen k bloudění a následnému ztracení se ve změti schodů, dvorků a těch nejroztodivnějších stezek. Ale především v obležení přívrženců tamního chlapeckého spolku Vontů. Sekta připomínající uskupení se v prvním díle s názvem Záhada hlavolamu snaží získat ježka v kleci. Bájná ztracená hračka zesnulého chlapce Jana Tleskače je pro klub Vontů symbolicky důležitá a mohla by být rozhodující ve volbě jejich náčelníka. K tomu se nachomýtnou i Rychlé šípy. Zprvu jako amatérští novináři lačnící po senzaci a nových čtenářích s vidinou většího zisku, později jako důležití aktéři v honbě za odhalením tajemství, které ježek skrývá. 

V pátrání se pokračuje i v dalším díle s příznačným názvem Stínadla se bouří. Rozhádaná tajemná čtvrť je agresivnější a nebezpečnější než kdy dříve, na což doplácí i obyvatelé Druhé strany, tedy té části města, kde sídlí i Rychlé šípy. Proto se chlapci z klubu do tajemstvími opředené čtvrti všelijakými způsoby dostat a zabránit tak další eskalaci nebezpečných potyček. Tím ale sami riskují nějaký ten šrám i svého čtyřnohého přítele, psa Bublinu, zvlášť při setkání s temným Širokem.

Jaroslav Foglar je nestárnoucí klasika, což mu Albatros znovu dokázal. Vydání obohacené početnými kresbami Jana Gruse navíc dokáže skvěle vystihnout atmosféru, kterou se snaží Foglar popsat slovy. Inspirace ikonickým televizním seriálem z konce šedesátých let je v kresbách zjevná, ale kdo by Grusovi mohl vyčítat sázku na jistotu? V čem je jeho kresba dechberoucí, je fantazie při vykreslování spletitých uliček Stínadel. Některé ilustrace jsou doslova obrazy vysněné Foglarovy čtvrti, na které je čtenář schopný zírat i několik minut a vždy objevit něco nového. Cenami ověnčený komiksový autor taktéž přidává své obrázky do zajímavých příloh, které obě knihy obsahují. Skládají se z omalovánek a různých šifer, které skautského ducha Rychlých šípů ještě podtrhují. 

 

Matyáš Müller

FOGLAR, Jaroslav. Záhada hlavolamu. Ilustrace Jiří Grus. 11. vydání. Praha: Albatros, 2022.

FOGLAR, Jaroslav. Stínadla se bouří. 7.vydání. Ilustrace Jiří Grus. Praha: Albatros, 2020.

Recenze vznikla na katedře žurnalistiky FSV UK pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

 

Zpět do obchodu