Recenze: Foglarovi Hoši od Bobří řeky jsou nestárnoucí klasikou pro děti i dospělé

Nudíte se? Stačí dát dohromady dvanáct chlapců a jednoho Rikitana a vyrazit na dobrodružství s Hochy od Bobří řeky – nudit se už rozhodně nebudete! V ikonickém dětském románu sleduje Jaroslav Foglar příběh dvou nejlepších kamarádů – Jirky a Vilíka. Jejich život se změní ve chvíli, kdy potkají Rikitana, staršího chlapce, který vnese do jejich všedních dnů mnoho dobrodružství. Spolu s ním vytvoří skupinu Hochů od Bobří řek, a po vzoru indiána Roye se vydávají na skautské výpravy, překonávají své síly v bobřících, objevují, učí se, a hlavně se baví. 

I když byla kniha poprvé vydaná už v roce 1937, věřím, že si srdce (nejen) mladých dívek a chlapců získá i dnes, a to právě i díky novému vydání z roku 2018. Pozornost upoutá už nápaditá barevná obálka z dílny Ester Kuchynkové. Její ilustrace doprovázejí celou knihu a vtahují čtenáře ještě hlouběji do děje. Nové vydání je upravené na míru dnešní době i obsahem – některé pasáže jsou převedené do současného jazyka tak, aby jim dnešní mládež dobře rozuměla. 

Oceňuji čtivost románu a zároveň jakýsi výchovný charakter – Hoši od Bobří řeky totiž nezažívají jen dobrodružství. Od Rikitana se učí o důležitosti přátelství a práce, ale také o věcech, které by měli znát i dnešní chlapci a děvčata – třeba jak poskytnout první pomoc nebo co dělat, když začne hořet. 

Z dnešního pohledu by se knize také daly vytknout některé výrazy, které autor používá k označování dívek – třeba Vilíkovo tvrzení, že „přece nebude plakat jako ufňukané děvče“. Na druhou stranu je pochopitelné, že před více než 80 lety nebyl na korektní vyjadřování kladen zdaleka takový důraz, jako dnes.

I přes malé nedostatky si myslím, že jsou Hoši od Bobří řeky opravdu nezapomenutelnou klasikou pro čtenáře všech věkových kategorií. 

 

Josefína Folprechtová

FOGLAR, Jaroslav: Hoši od Bobří řeky. Praha: Albatros, 2018.

Recenze vznikla na katedře žurnalistiky FSV UK pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

 

Zpět do obchodu