Centrum české dětské knihy uzavírá první etapu své existence

Centrum české dětské knihy (CČDK), které je součástí spolku Knižní stezka k dětem, od svého otevření v září 2022 podporuje uměleckou tvorbu dětí a dětské čtenářství prostřednictvím workshopů, besed, křtů a výstav ve spolupráci s řadou českých nakladatelství. Nyní po dvou letech podpory Fondy EHP uzavírá první kapitolu své existence.

CČDK za dva roky své existence umožnilo malým čtenářům rozvíjet jejich představivost, kritické myšlení a čtenářské a komunikační schopnosti pomocí kvalitní literatury pro děti. Do programu se zapojily (nejen) pražské mateřské a základní školy, dětské domovy i rodiny s dětmi, a to nejdřív na Jánském vršku 5 a poté, od dubna 2023, pod Vyšehradem ve Vratislavově 7.

Co jsme za tu dobu stihli?

  • Upořádat 70 akcí pro více než 1 000 dětí z mateřských a základních škol a dětských domovů.
  • Realizovat dvě literární soutěže pro základní školy.
  • Uspořádat 24 kreativních workshopů pro ilustrátory a spisovatele (master class).
  • Zorganizovat 6 networkingových workshopů pro umělce.
  • Uspořádat více než 10 výstav ilustrací z knih pro děti.
  • Vydat 5 knih pro děti od 5 let.
  • Otevřít knihovnu s více než 500 oceněnými knihami.
  • Zahájit spolupráci s několika institucemi a nakladatelstvími.

Závěrečná konference CČDK

Zveme vás na závěrečnou konferenci první etapy existence naší instituce, která v roce 2022 získala podporu Fondů EHP. V rámci závěrečného setkání proběhne zhodnocení dvouleté činnosti CČDK, představení aktivit, které jsme za tu dobu stihli uspořádat, ale také knih, které jsme vydali pro dětské čtenáře v edici Dveře do světa příběhů.

Poté přijde na řadu panelová diskuse na téma Podobnosti a rozdíly v přístupu k tvorbě, vydávání a prodeji knih pro děti v Česku a Norsku se třemi hosty – s norským nakladatelem Sveinem Størksenem (Magikon), nakladatelkou Ivanou Pecháčkovou (Meander) a knihkupkyní Zuzanou Streichsbierovou (Dlouhá punčocha). Na závěr vystoupí Petr Eliáš, který představí aktuální dění ve Výroční ceně Zlatá stuha a instituci Česká sekce IBBY, jejíž jsme hrdým členem.

Konference proběhne ve čtvrtek 21. března od 15:00 do 17:30 na Velvyslanectví Norského království v Hellichově ulici. Akce bude tlumočena z norštiny Martou Bartoškovou. Přijměte pozvání na naši akci a také na drobné občerstvení. Prosím, v případě zájmu nám napište na info@ccdk.cz.

Záštitu nad Centrem české dětské knihy převzal ministr kultury pan Martin Baxa a radní MČ Praha 2 paní Jana Černochová.

„Centrum Dětské Knihy České, reg. č. projektu KU-CA2-029, podpořeného z Fondů EHP 2014-2021 v rámci Programu Kultura.“

Zpět do obchodu