Centrum české dětské knihy své dveře do světa příběhů otevírá ve Vratislavově 7 pod Vyšehradem už 25. dubna 2023

Centrum české dětské knihy (CČDK), jedinečná instituce svého druhu v ČR, která si klade za cíl podporovat dětské čtenářství a uměleckou tvorbu a šířit kvalitní literaturu, se stěhuje do nových prostorů ve Vratislavově 7 pod Vyšehradem.

„Centrum české dětské knihy jsme původně otevřeli na Jánském vršku, ale od začátku jsme věděli, že jde o dočasnou adresu, kterou jsme sdíleli s nakladatelstvím Meander. Jakmile se naskytla možnost přestěhovat se do vlastního prostoru, neváhali jsme. Ulice Vratislavova je velkorysejší a pro děti a rodiče také vhodnější, co se týče dostupnosti. Navíc se v blízkém okolí nacházejí mateřské a základní školy, pro které zdarma nabízíme nejen výtvarné dílny,“ říká Jakub Pavlovský, ředitel CČDK.

Instituce se na nové adrese Vratislavova 7, Praha 2, otevře už 25. 4. v 17:00. Součástí otevření CČDK na nové adrese je křest, minikoncert, ale také vernisáž výstavy ilustrací z knihy Babi písničkářky, zpěvačky, kytaristky a výtvarnice Martiny Trchové, která přináší silný zážitek čtenářům všech věkových kategorií. Knihu Babi vydává nakladatelství Host.

Centrum české dětské knihy: Dveře do světa příběhů

U zrodu myšlenky založit v České republice instituci podobnou Mezinárodnímu domu umění BIBIANA v Bratislavě, součástí které bude i vzdělávání knihovníků a pedagogů, byla zakladatelka spolku Knižní stezka k dětem a nakladatelka Ivana Pecháčková. Teprve v roce 2022 se tento nápad mohl realizovat i díky podpoře Fondů EHP.

Posláním Centra české dětské knihy je podpora čtenářství, gramotnosti a umělecké činnosti dětí. Mezi aktivity CČDK patří výtvarné dílny pro děti, besedy s autory, křty, výstavy, ale také večery určené pro dospělé, kteří se zabývají literaturou pro děti a mládež. Součástí CČDK je knihovna s reprezentativní sbírkou českých knih pro děti a mládež. Do aktivit CČDK se zapojují i další česká nakladatelství vydávající kvalitní tituly pro děti, která si mohou prostor bezplatně zapůjčit pro své akce.

CČDK je projekt spolku Knižní stezka k dětem, který se už desetiletí snaží podporovat dětské čtenářství, vydává unikátní výukovou metodiku Čtenářské lekce a letos pořádá už 14. ročník literárního festivalu Děti, čtete?

Záštitu nad Centrem české dětské knihy převzal ministr kultury Mgr. Martin Baxa.

Zpět do obchodu