Recenze: V poutavé výpravě přes oceán zkoumá Fučíková osudy přistěhovalců

Věděli jste, že v Americe žije tolik přistěhovalců z Čech, že je zde dokonce českoamerické hlavní město? Nachází se v Nebrasce, kde Češi založili celé vesnice, dodnes tam dodržují české tradice a mluví mezi sebou česky. 

Renáta Fučíková mapuje osudy Čechů za oceánem od dob objevení nového kontinentu a prvního osídlování až po novodobou historii. Vypráví o těch, kteří utíkali před katolickým pronásledováním, emigrovali před nacisty a následně komunisty nebo prchali v době hospodářských krizí. Ať už šlo o významné české umělce, jako byl Arnošt Lustig nebo Miloš Forman, úspěšné obchodníky, jako Tomáš Baťa nebo důležité osobnosti mezinárodní politiky a veřejného života, jako třeba Alice Masaryková nebo Madeleine Albrightová, jejich příběhy mají mnoho společného. Často byly protkány bojem, násilím, nevraživostí, ale i dobrodružstvím. A i když většina z nich musela při cestě do zámoří překonávat velké překážky, všichni díky tomu poznali neomezené možnosti a svobodu, které jim Spojené státy americké nabídly.

Dozvíte se např., že se Novému světu, tedy dnešním Spojeným státům, dříve přezdívalo Bohemia – podle muže jménem Martin Bohemus, který se o objevení nového kontinentu nepřímo zasloužil a jehož rod pocházel z české kotliny. Životy Čechů v Americe autorka sice popisuje stručně, ale pro utvoření si obrazu o tehdejších dobách i doplnění znalostí o historickém vývoji Ameriky to stačí. 

Při čtení jsem ocenila také autorčiny bohaté a velice povedené ilustrace, kterých je v knize vlastně více než textu. I přesto bych ji ale doporučila spíše dětem staršího školního věku, třeba do hodin dějepisu a i dospělým. Kniha je sice napsaná poměrně srozumitelně, mladší děti by ale nejspíš postrádaly potřebné znalosti k jejímu pochopení a nedokázaly by u čtení udržet pozornost. Starší čtenáři si ale dle mého názoru z četby určitě odnesou ucelený obrázek o vývoji území dnešního USA. Zároveň taky lépe porozumí pocitům, které čeští přistěhovalci ve Spojených státech zažívali a mnohdy stále zažívají – tedy stesk po domově, smutek, ale i českou soudržnost a hrdost z překonání životních útrap.

 

Josefína Folprechtová

FUČÍKOVÁ, Renáta: Historie Čechů v USA. Praha: Práh, 2019.

Recenze vznikla na katedře žurnalistiky FSV UK pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

 

Zpět do obchodu