Výsledky naší druhé literární soutěže

Legenda o Svižnohovi. Takové bylo téma literární soutěže zaměřené na děti ve věkové kategorii 10–15 let, kterou se začátkem letošního ročníku vyhlásil literární festival Děti, čtete? společně s Centrem české dětské knihy.

Zápal, s jakým se mládežníci do soutěže zapojili, nás ohromila: dostali jsme více než 50 příběhů a nadto dvě desítky samostatných ilustrací. Texty nám posílali jednotlivci i celé školní třídy. První vlna soutěže, která proběhla na jaře a cílila na prvostupňové děti, nás připravila na to, jak ošidné je vybírat z té spousty báječných textů jeden nejlepší, poučeni jsme tentokrát ocenili hned tři a dalších osm zahrnuli do širšího výběru.

Na závěr jsme vydali sborník, který představuje přehlídku všech textů: každý mladý spisovatel i každá mladá spisovatelka v něm najdou ten svůj. Naším úmyslem není povzbuzovat soutěživost a texty přísně posuzovat, nýbrž podpořit dětskou představivost a tvůrčího ducha, společně příběhy sdílet a radovat se z tvůrčího procesu. Úspěch je z tohoto pohledu relativní pojem, nebo lépe – zahrnuje oceněné i zúčastněné stejnou měrou. To hlavní je radost z ponoření se do vlastních příběhů. Doufáme, že přesně tu se nám svou činností daří probouzet a přihnojovat.

Prvním třem oceněným – Aleně Vávrové (14 let), Lukáši Slaninovi (14 let) a Zoře Kopecké (11 let) – jsme společně s naším grafikem vytvořili vlastní knihu (kliknutím otevřete).

 

  

 

Sborník všech přihlášených děl si můžete prolistovat zde.

 

„Centrum Dětské Knihy České“, reg. č. projektu KU-CA2-029, podpořeného z Fondů EHP 2014–2021 v rámci Programu Kultura.

Zpět do obchodu