Literatura pro děti jako kotva v tekuté době. Centrum české dětské knihy zahajuje svoji činnost konferencí

Centrum české dětské knihy (CČDK), projekt spolku Knižní stezka k dětem, svůj provoz spustilo 15. 9. 2022 na Jánském vršku 5 pod Pražským hradem. Ve čtvrtek 3. 11. 2022 pořádá konferenci, kterou svoji činnost oficiálně zahajuje. Cílem CČDK je podporovat uměleckou tvorbu dětí a dětské čtenářství.

Zahajovací konference, jejímž mottem je Literatura pro děti jako kotva v tekuté době, nabídne přednášky několika odborníků a odbornic na literaturu pro děti a mládež, kteří zhodnotí stav současné literární scény. Mezi ně patří Zdeněk Freisleben (Muzeum literatury), Jana Čeňková (FSV UK), Svein Størksen (norské nakladatelství Magikon), Julie Dominika Zemanová (Mravenčí chůva), Jitka Jindřišková (Skandinávský dům), Petr Eliáš (Zlatá stuha) a Veronika Benešová Hudečková (2veverky). Konference proběhne na Velvyslanectví Norského království (Hellichova 1, Malá Strana) 3. 11. 2022 od 15 do 18 hodin.

CČDK je projekt spolku Knižní stezka k dětem, který letos organizuje už 13. ročník literárního festivalu Děti, čtete?!Spolek se snaží podporovat dětské čtenářství a rovněž vydává unikátní výukovou metodiku Čtenářské lekce. Založení CČDK proto bylo dalším přirozeným krokem. U zrodu nové české instituce po vzoru bratislavské organizace BIBIANA je zakladatelka spolku Knižní stezky k dětem a nakladatelka Ivana Pecháčková, která společně se svými kolegy a kolegyněmi v letošním roce svůj nápad realizovala i díky Fondům EHP. Posláním CČDK je podpora čtenářství, gramotnosti a umělecké činnosti dětí.

Součástí aktivit CČDK budou dílny psaní a ilustrace pro děti i dospělé, výstavy, křty a další činnosti podporující zejména dětské čtenářství. Na základě uspořádaných dílen vznikne kromě jiného nová strategie pro práci s dětským publikem. CČDK je sice projektem spolku Knižní stezka k dětem, přesto nejde pouze o prezentaci vlastní tvorby, do aktivit se už nyní zapojují i ostatní česká nakladatelství zabývající se kvalitní tvorbou pro děti a mládež.

Vzhledem k tomu, že v prostorech CČDK je i pomyslný výstavní sál, budou se zde pravidelně pořádat výstavy českých výtvarníků a výtvarnic, zejména těch, kteří ilustrují knihy pro malé čtenáře a čtenářky. Ve výstavním plánu nechybí jména jako Petr Nikl, Jakub Grec, Jiří Sopko či Martina Trchová.

Projekt je podpořen Fondy EHP 2014–2021 v rámci Programu Kultura. CČDK rovněž získalo záštitu ministra kultury Martina Baxy.

Zpět do obchodu